χώρος συζητήσεων για την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών


  επιστολή παραίτησης - της Ειρήνης Κουτσάκη

  Μοιραστείτε
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 45
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/06/2011
  Τόπος : Σπίθα νέων Αθήνας

  επιστολή παραίτησης - της Ειρήνης Κουτσάκη

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Κυρ Ιουν 26, 2011 7:55 am

  Με την παρούσα επιστολή μου δηλώνω την παραίτησή μου από την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών – Σπίθα , Μίκης Θεοδωράκης και την Σπίθα Κέντρου Ηρακλείου και παρακαλώ όπως βγάλετε τα στοιχεία μου από την επίσημη σελίδα.
  Πριν όμως θέλω να αποτυπώσω στο χαρτί κάποιες σκέψεις μου. Προσωπικές ενδεχομένως και χωρίς να αναλύσω πολιτικά ή ιδεολογικά τι πιστεύω για την Κίνηση, χρησιμοποιώντας όρους και πολύπλοκες έννοιες, αλλά έτσι μπήκα στην Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών, αυθόρμητα και συναισθηματικά και έτσι θα φύγω.
  Δυστυχώς θα πρέπει να αναφερθώ και γενικά στην Κίνηση, αλλά και στις τοπικές Σπίθες και τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν, μια και προσωπικά (ως μέλος μιας συγκεκριμένης Σπίθας που οι περισσότεροι την θεωρούν διασπαστική) έχω φτάσει να δέχομαι «επίθεση» για τα πιστεύω μου.
  Κυρίες και κύριοι,
  Περίπου 25 μέρες μετά την ιδρυτική διακήρυξη του Μίκη την 1η του Δεκέμβρη και αφού διάβασα πολύ προσεκτικά – και το τονίζω αυτό γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία- θέλησα να συμμετέχω κι εγώ στην δημιουργία Σπίθας Ηρακλείου. Εδώ όλοι οι μετέπειτα Σπιθιστές γνωρίζουν πόσο προσπάθησα στην δημιουργία, εξάπλωση, ομιλία του Μίκη τον Μάρτη στο Ηράκλειο, την ενότητα, όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν, της κίνησης.
  Τα πράγματα ήταν από την αρχή δύσκολα. Γιατί ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι μετά από τόσα χρόνια, ξαφνικά μπορούσαμε εμείς οι ίδιοι, πέρα από κόμματα, να εκφραστούμε και να πράξουμε. Πολλές διαφωνίες, αλλά στο τέλος ελπίδα ότι στο τέλος το πείραμα θα πετύχει. Επειδή όμως μάλλον γρήγορα ξεχνάμε, να θυμίσω τι επίθεση δέχτηκε όταν ένας κύριος στην πρώτη επίσημη συγκέντρωση ατόμων που ενδιαφέρονταν να φτιάξουν Σπίθα στο Ηράκλειο, μίλησε για το ενδεχόμενο δημιουργία κόμματος από τους υπόλοιπους, ή τι αρνητική κριτική δέχτηκε ο ίδιος ο Μίκης, ο Δημητροκάλης και όποιος άλλος μίλησε για το λευκό, για το πρώτο οργανωτικό –που εδώ που τα λέμε, ισχύει ακόμα, κλπ.
  Όμως αυτή ακριβώς η κριτική και η πλήρη αντίθεση σε διάφορες περιπτώσεις, με έκανε να ενωθώ ακόμα περισσότερο με ανθρώπους που μέχρι τότε δεν γνώριζα καν και να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί νόμιζα ότι η ουσία της ιδρυτικής διακήρυξης του Μίκη, η άμεση δημοκρατία, μ’ αυτόν τον τρόπο, παρόλες τις τυχόν διαφωνίες και συγκρούσεις, ήταν αυτή που υπερνικούσε κάθε φορά. Απλοί, ανεξάρτητοι πολίτες αποφάσιζαν, ή προσπαθούσαν να αποφασίσουν τέλος πάντων, για το μέλλον τους και για το πώς θέλουν να προχωρήσουν προς την ανυπακοή, την ανατροπή, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
  Καιρός να παραδεχτούμε όμως πως αυτό πια δεν ισχύει. Κάθε κριτική, κάθε διαφωνία σε προτάσεις του Μίκη, συνοδεύεται από κατηγορίες από τους συμφωνούντες, απειλές και συνομωσίες εξόντωσης των ελεύθερα σκεπτόμενων.
  Είμαι σίγουρη ότι και ο ίδιος ο Μίκης δεν οραματιζόταν αυτό.
  Στο Ηράκλειο, στην συνάντηση με τις Σπίθες Κρήτης, είπε: εγώ θέλω να περπατάω στον δρόμο και αν κάποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, να έρθει και να μου πει: «έκανες λάθος εδώ Μίκη!».
  Είμαι αισίως 36 χρονών και δεν έδωσα ποτέ το δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τις πεποιθήσεις μου, τα οράματά μου. Δεν θα το δώσω τώρα, Μίκη, ούτε σε σένα, ούτε και στους καλοθελητές σου. Καταλαβαίνω πως για πολλά πράγματα που έχουν συμβεί δεν είσαι εσύ υπαίτιος, αλλά από την στιγμή που με τις επιλογές σου συντηρείς μια νοσηρή κατά την γνώμη μου κατάσταση, δεν μου επιτρέπει ο χαρακτήρας μου, να δώσω άφεση αμαρτιών σε κάποιους και όχι σε κάποιους άλλους.
  Βέβαια κι εγώ έχω μερίδιο λάθους στο εγχείρημα. Βασικό, κατά τη γνώμη μου, η έλλειψη καχυποψίας που είχα στα πράγματα. Αν κάποιος πιστεύει ότι έχω κάνει και άλλα, πιο σημαντικά ενδεχομένως, παρακαλώ ας τα κοινοποιήσει, αλλά με επιχειρήματα παρακαλώ και όχι με τσιτάτα.
  Επειδή δεν θέλω να ντρέπομαι για τις επιλογές μου, παραιτούμαι από την Κίνηση. Επειδή δεν θέλω να κάνω καμιά σχέση με χαφιέδες, παραιτούμαι. Επειδή κάποιοι παίρνουν «παρουσίες» για το ποιος Σπιθιστής κατεβαίνει στην πλατεία και κάθε πότε, παραιτούμαι. Έτσι θα κατεβαίνω όποτε θέλω και μπορώ και δεν θα χρειάζεται να κρύψω καμιά ιδιότητά μου. Γιατί έφτασα κυρίες και κύριοι, να ντρέπομαι να λέω ότι είμαι Σπιθίστρια, αφού αυτοί που λένε την Σπίθα Κέντρου Ηρακλείου διασπαστική της Κ.Α.Π., αυτοί οι ίδιοι προσπαθούν να καπηλευτούν το κίνημα των Αγανακτισμένων εδώ στο Ηράκλειο, και προσπαθούν υπογείως να περάσουν τις θέσεις τους. Ρωτήστε πως αντιμετωπίζουν την Σπίθα στην Πλατεία και τι λένε γι’ αυτήν οι πολίτες και θα καταλάβετε. Μήπως εγώ να καταγγείλω τις άλλες Σπίθες Ηρακλείου, ως διασπαστές της Κ.Α.Π. αφού με περίεργα τηλεφωνήματα, καθοδηγούν, προσηλυτίζουν και λογοκρίνουν πρόσωπα που έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, με αποτέλεσμα η γνώμη της τοπικής κοινωνίας για την Σπίθα να τείνει να γίνει μάλλον αρνητική; Για να μην πω για μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής που απειλούν άλλους Σπιθιστές!
  Δεν ήθελες Μίκη όλα αυτά να συμβούν, είμαι σίγουρη. Όμως έγιναν. Και ενώ από τη μια λες στο Ηράκλειο, ότι ο ρόλος σου είναι «ηθικός» και όχι καθοδηγητικός ή ηγετικός, και βγαίνουμε όλοι οι παρευρισκόμενοι αναντρανισμένοι όπως λέμε στην Κρήτη (και έχουμε αναθαρρήσει, δηλαδή) μετά για παράδειγμα, με μια απόφαση που δεν στηρίχτηκε πουθενά διαγράφεις την Σπίθα μας. Μας ξαναβάζεις, μιλάς μαζί μας τηλεφωνικά και ενώ λες ότι θα στείλεις και καινούργια επιστολή που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους, καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποί σου μας παρακολουθούν κυριολεκτικά μέσα από το διαδίκτυο και περιμένουν να κάνουμε το «στραβοπάτημα» για να μας ξαναδιαγράψεις. Και παρεπιπτόντως ακόμα περιμένουμε την επιστολή «αποκατάστασης». Όχι ότι έχει σημασία πια, για κανέναν μας νομίζω. Και βλέπω ότι δεν είμαστε οι μοναδικοί που θέλουμε να «διασπάσουμε» την κίνηση. Υπάρχουν , ευτυχώς, πολλές Σπίθες, που αντιστέκονται. Αποκορύφωμα, η συνδιάσκεψη Σπιθών πριν από μερικές μέρες. Από τη μια Μίκη, είπες, «Στείλτε με να πάω για μπάνια», από την άλλη, συγχώρεσέ με, αλλά διέκρινα, θυμό, όταν οι περισσότερες Σπίθες αρνήθηκαν να ψηφίσουν, την καινούργια πρότασή σου, για το οργανωτικό που μόλις πριν από λίγες ώρες τους είχε ανακοινωθεί.
  Και ρωτώ: γιατί δεν κάθεστε όλοι εσείς που με μανία προσπαθείτε να καπελώσετε τους πραγματικά καθαρούς πολίτες που θέλησαν να προσφέρουν στην Κ.Α.Π. να σκεφτείτε την ουσία των λεγομένων και των διαφωνιών τους, παρά ανακοινώνετε ότι όποιος δεν θέλει ή δεν συμφωνεί να φύγει από την Κίνηση; Ποια είναι τελικά η βασική αρχή της Κίνησης που καλούμαι να αποφασίσω αν συμφωνώ ή όχι; Εγώ νόμιζα πως ήταν η λαϊκή κυριαρχία μέσα από το μοντέλο της άμεσης δημοκρατίας. Είναι κάτι άλλο; Γιατί δεν μιλάτε όλοι εσείς επιτέλους ανοιχτά; Όπως είπε και μια Σπιθίστρια, δυστυχώς δεν συγκράτησα από ποια περιοχή της Ελλάδας ήταν, περιμένω εδώ στην συνδιάσκεψη, να μιλήσουμε όλοι με ανοιχτά χαρτιά.
  Αυτό περίμενα κι εγώ, γι’ αυτό και δεν παραιτήθηκα ως τώρα. Περίμενα στην συνδιάσκεψη να μιλήσουμε επιτέλους με ανοιχτά χαρτιά. Δυστυχώς δεν έγινε αυτό. Ίσα – ίσα , τα πράγματα έγιναν πιο μαύρα, πιο πολύπλοκα.
  Περίμενα Μίκη να πεις επιτέλους, ότι θέλεις να κάνεις τελικά κόμμα, συγγνώμη, επαναστατική κυβέρνηση ήθελα να πω. Αντ’ αυτού ξαφνικά εμφανίζεται ο Κος Μαριάς που εγώ αντιλαμβάνομαι ότι ήρθε να ρίξει άδεια για να πιάσει γεμάτα, να λέει για το Κοινό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, για να πάμε στις επόμενες εκλογές. Έξυπνο κόλπο, δε λέω, έγινε μια πρώτη κρούση, είδατε αντιδράσεις. Θα το εκτιμούσα πολύ αν μιλούσες ειλικρινά για το όραμά σου, όποιο κι αν είναι αυτό. Εγώ μπορεί πάλι να είχα υποβάλλει παραίτηση, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, είναι προσωπική μου επιλογή και απόφαση. Δεν θα είχα να σου προσάψω όμως κάτι.
  Περίμενα επιτέλους να πεις ότι θέλεις να είσαι ο Ηγέτης της Κίνησης. Όμως πάλι, ενώ από τη μια έλεγες ότι εσύ και η Συμβουλευτική δεν θα έχει πια κανένα θεσμοθετημένο ρόλο, από την άλλη την επόμενη μέρα με το άρθρο σου για τα συμπεράσματα από την Συνδιάσκεψη , απάντησες σε όλους μας ως ένας , σκληροπυρηνικός μάλιστα, ηγέτης ενός «κόμματος» που απειλεί εντέχνως με διαγραφές.
  Που είναι ο αυθορμητισμός, ο ενθουσιασμός, το πάλης ξεκίνημα, που είχαμε κάποιους μήνες πριν, το πλήθος κόσμου όταν είχαμε μια Σπίθα στο Ηράκλειο, ενώ τώρα ξέρεις πολύ καλά ότι οι 140 (που οι περισσότερες είναι τελικά των 5 – 10 ατόμων) οργανωμένες Σπίθες δεν φτάνουν με τίποτα τον αριθμό των φίλων της κίνησης που είχαμε μέχρι πριν από λίγο καιρό. Τότε, στις αρχές ήταν το Κίνημα, τώρα έχει καταντήσει Κίνηση. Και προσπαθούμε να την τεντώσουμε, να την μεγαλώσουμε μάταια. Κυρίες και κύριοι, απλά αυτό που καταφέραμε να κάνουμε ήταν να την ξεχειλώσουμε!!!
  Γιατί δεν ακούσαμε τον λόγο για τον οποίο ξαφνικά αντί η κίνηση να αυξάνεται όλο και περισσότερο, έχει μειωθεί αισθητά; Γιατί δεν αφουγκραστήκαμε το γιατί δεν μιλά πια στις ψυχές των πολιτών, όπως είχε στην αρχή μιλήσει στις δικές μας ψυχές; Μιλάει πια στις ψυχές σας σύντροφοι η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών; Πέρα από την παγίδα που έχεις πέσει και έχεις βάλει ως νόημα στη ζωή σου από δω και πέρα Κα Πέπη Χατζημαρκάκη, Κε Αντώνη Κούρο, Κα Λέλα Ιακωβίδου, Κε Κωνσταντακόπουλε, Κα Μίκα που είσαι Μαίρη, να εξοντώσεις τον εκπρόσωπο της Σπίθας Κέντρου Ηρακλείου και τα 14 μέλη της, που παρεπιπτόντως το επάγγελμά τους καμιά σχέση δεν έχει με τον χώρο του θεάτρου, μόνο εγώ είμαι ηθοποιός, μιλά ακόμα στις ψυχές σας; Κι αφήστε τι κάνουν οι άλλοι. Μετά και τα τελευταία γεγονότα, σας ρωτώ φίλοι, η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών μιλά ακόμα στις ψυχές και τις καρδιές σας; Δεν ζητώ βέβαια να απαντήσετε σε μένα, στον εαυτό σας θα είναι καλό να δώσετε την απάντηση.
  Άλλα χνώτα είχαμε ανταλλάξει στις συνελεύσεις μας, τότε έβλεπα την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, πολλές φορές την κάθετη διαφωνία σας για πολλά πράγματα. Τώρα τι έγινε ξαφνικά και συμφωνείτε μ’ αυτά που διαφωνούσατε κι εσείς στην αρχή; Δεν είναι κακό που διαφωνούσατε, το καταλαβαίνετε; Μεγαλύτερο καλό στην Κίνηση θα κάνατε αν με θάρρος συνεχίζατε να υποστηρίζετε τις θέσεις σας. Έτσι γίνεται η ζύμωση. Βέβαια δεν είναι και κακό που αλλάξατε γνώμη. Δεκτό κι αυτό. Θα μου επιτρέψετε όμως να θεωρώ ότι δεν είναι και κακό ή προδοτικό που εγώ και άλλοι Σπιθιστές δεν άλλαξαν.
  Περιμένω ακόμα και μετά την παραίτησή μου, να μου δώσετε πίσω το όραμα που είχα για την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών. Με την ειλικρίνειά σας, έστω και την ύστατη στιγμή, και τις ξεκάθαρες επιτέλους θέσεις. Περιμένω η Κ.Α.Π. να με βγάλει ψεύτρα και κατώτερη των περιστάσεων.
  Περιμένω να σταματήσει η συκοφαντία, γιατί τουλάχιστον όσο αφορά το πρόσωπό μου, αν συνεχιστεί, θα αναγκαστώ να προβώ σε κάθε νόμιμη διαδικασία.
  Περιμένω από τον φίλο μου Αντρέα, και τον Κο Γιώργο από την 1η Σπίθα Μασταμπά να τηρήσουν την υπόσχεσή τους όταν σε ιδιωτική συζήτηση μου είπαν ότι ακόμα κι εκείνοι θα παραιτηθούν αν καταλάβουν ότι η Σπίθα πάει να γίνει Κόμμα.
  Α! Να μην ξεχάσω. Αν αυτό σας καλύπτει, αν και μέσα σας το ξέρετε και οι ίδιοι απλά δεν μπορείτε να το παραδεχτείτε, γιατί θα πέφτατε σε κατάθλιψη αφού ο ρόλος του «Καθαριστή από την βρωμιά μέσα στην Σπίθα» που έχετε αναλάβει ως τώρα, δεν θα είχε νόημα πια και μετά με τι θα ασχολούσασταν, σας δηλώνω ότι δεν πρόκειται να μπω στο Ε.ΠΑ.Μ. , όχι γιατί σας φοβάμαι, αλλά γιατί, αν και κάποιες θέσεις οικονομικού περιεχομένου που υπάρχουν στην διακήρυξη με βρίσκουν σύμφωνη, πάραυτα μια τέτοια κίνηση- μέτωπο- κόμμα (δεν ξέρω καν πως θέλουν να λέγονται) δεν με εκφράζει.
  Ειρήνη Κουτσάκη
  ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 26-6-2011

  Υ.Γ. Η επιστολή αυτή γράφτηκε πριν διαβάσω την ομιλία του Μ. Θεοδωράκη στην Νάουσα σήμερα 26-6-2011. Παραθέτω ένα απόσπασμα: «Αυτή είναι η Πρότασή μας για ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα προτείνουμε σε όλες τις παράλληλες με μας Κινήσεις, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κοινό Αντιμνημονιακό Μέτωπο Ανεξάρτητων Κινήσεων, που να διεκδικήσει άμεσα την Κυβερνητική Εξουσία».

  Τι λέτε τώρα φίλες και φίλοι; Μήπως τα μέλη της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών (που έγινε και κίνημα απ’ ότι είδα τελικά αν και δεν πήρε έγκριση τουλάχιστον ακόμα από τις Γενικές Συνελεύσεις) ψήφισαν θετικά στην πρόταση για Αντιμνημονιακό Μέτωπο Ανεξάρτητων Κινήσεων και δεν το κατάλαβα; Πολύ αμεσοδημοκρατικό!
  Πάντως θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να έβλεπα συνεργασία του Μίκη με τον Καζάκη!!!! Τι, παράλληλες Κινήσεις δεν είναι; Σε λίγα σημεία διαφωνούν, αλλά για το καλό της χώρας, μπορεί και να τα βρουν!!!!!! Να δω μετά τι θα λέτε!!!!

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Δεκ 14, 2018 1:58 am